McKenzie therapie

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is ontwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt. 

MDT therapeuten zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren. Dat betekent dat indien er een probleem is in of rond de wervelkolom, gewrichten en spieren, een MDT evaluatie geschikt kan zijn. 

McKenzie methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen.

Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat `mechanisch’ van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie ontdekte dat bepaalde bewegingen en houdingen de pijn vaak doen verdwijnen en optimaal bewegen kunnen herstellen. 

De McKenzie Methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen zonder medicatie, een operatie of andere passieve behandelingen, zoals warmte-, koude- of ultrasound-therapie.  Deze methode speelt ook in op de groeiende vraag van patiënten en zorgverzekeraars. Door zelfbehandeling wordt niet alleen sneller een beter resultaat bereikt, maar worden ook de zorgkosten laag gehouden. 

Een belangrijk onderdeel is het eerste onderzoek. Dit gebeurt op een veilige en betrouwbare manier om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Pas daarna wordt het bijbehorende behandelplan opgesteld. Dure onderzoeken zoals MRI’s zijn vaak onnodig. Gecertificeerde MDT therapeuten kunnen snel bepalen of de methode effectief zal zijn per individuele patiënt.  

 

Voordelen van MDT:  

  1. Wetenschappelijke basis 
  2. Vroege prognose  
  3. Zelfbehandeling 
  4. Preventie 


Onze McKenzie specialist

Angela Hadley

Specialismen: Fysiotherapeut, Revalidatietherapeut, McKenzie cred.