Oncologische revalidatie / Oedeem fysiotherapie

Wanneer de diagnose “kanker” wordt gesteld, heeft dat een behoorlijke impact op uw leven. Het is wetenschappelijk bewezen dat een trainingsprogramma een positief effect heeft, zowel voor, tijdens als na de behandeling van uw specialist. Het programma dat Medisch Centrum IBIS biedt is een specifiek trainingsprogramma gemaakt voor de oncologische patiënt, ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Het programma wordt aangepast aan uw huidige functioneringsniveau, waardoor u een persoonlijk en op maat geschreven training volgt.

Maak direct een afspraak

Patiënten ervaren door dit programma dat zij:

  • Meer energie hebben
  • Zich fitter en fijner voelen
  • Zich zekerder voelen
  • Een gezondere bloeddruk hebben
  • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • Minder angstig zijn
  • Minder last hebben van oedeem
  • Positiever in het leven staan
  • Een verandering in hun leefstijl hebben.


De aanpak van Medisch Centrum IBIS is gericht op het terugkrijgen van uw (actieve) levensstijl, met als doel ‘leren genieten van het leven ondanks de omstandigheden’.

“Ik heb zoveel meer energie zodat ik meer aan kan in mijn sociale leven!”

Begeleiding kan zowel op individuele basis als in groepsverband. Individuele fysiotherapie behandelingen kunnen onderdeel zijn van het programma om voorwaarden te creëren voor aanvang van het trainingsprogramma, bijvoorbeeld bij pijnlijke bewegingen en/of verminderde beweeglijkheid van de schouder bij borstkankerpatiënten.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie wordt toegepast bij mensen die last hebben van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, wat veroorzaakt kan worden door verschillende redenen. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met kanker na een operatie, of als gevolg van bestraling en chemotherapie. Oedeem kan ook ontstaan ten gevolge van littekens, na elke andere operatieve ingreep of na een ongeval. Maar ook als het (lymf)systeem voor de afvoer van vocht verminderd werkt als gevolg van ouderdom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opgezette onderbenen. Lymfoedeem is hinderlijk en kan onnodig toenemen wanneer mensen niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

De oedeemtherapeut geeft uitleg over de werking van het lymfesysteem en hoe om te gaan met de klachten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage (in combinatie met compressie) om de afvoer te stimuleren waardoor het oedeem vermindert en u makkelijker kunt bewegen.

Onze Oncologie – Oedeem fysiotherapie specialisten

Maaike Brugmans

Specialismen: Fysiotherapeut, Master Sportfysiotherapeut, Revalidatietherapeut, Oncologie

Sanne Boels

Specialismen: Fysiotherapeut, Revalidatietherapeut, Oedeemfysiotherapeut