Claudicatio Intermittens

Bij Claudicatio Intermittens (Perifeer Arterieel Vaatlijden) wordt door een vernauwing van de bloedvaten in het been te weinig zuurstofrijkbloed naar de spieren gevoerd. Tijdens inspanning, zoals bij wandelen, ontstaat zo een zuurstoftekort in de spieren. Er ontstaat dan een kramp en daardoor pijn. 

Fysiotherapie - beweegprogramma

Het beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid en vergroten van het uithoudingsvermogen van de spieren. Dit gebeurt door het deskundig aanbieden van looptraining. Uit onderzoek is gebleken dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen bijna verdubbeld kan worden door looptraining.

De angst voor bewegen neemt af en u kunt steeds beter tegen de pijn. Daardoor zal uw loopafstand verbeteren. Het is erg belangrijk dat u door de pijn heen loopt, zowel tijdens de trainingen als thuis. Het programma duurt in totaal minimaal 3 tot 6 maanden. Ook wanneer claudicatio is behandeld met een operatie, is dit programma zeer geschikt.

Persoonlijke intake - persoonlijk trainingsprogramma

U kan verwezen worden door u huisarts of vaarchirurg. Tijdens de eerste afspraak (intake) bij de fysiotherapeut, gespecialiseerd in claudicatio intermittens worden uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden uitgebreid met u besproken. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut, naast de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, gebruik van een aantal vragenlijsten dat samen met u zal worden doorgenomen. Vervolgens wordt een test op de loopband verricht. Door middel van deze test wordt naast uw maximale loopafstand tevens uw inspanningsbeperking vastgesteld. Dit onderzoek zal gedurende de gehele trainingsperiode regelmatig worden herhaald om de effectiviteit van de looptraining te bepalen.

Met behulp van de resultaten van de intake zal er een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld worden om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. De fysiotherapeutische begeleiding zal voornamelijk gericht zijn op het vergroten van de maximale loopafstand, het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en het verbeteren van uw looppatroon. De fysiotherapeut zal u stimuleren tot een actieve leefstijl. Op deze manier kunnen de klachten van claudicatio intermittens dus verminderd worden.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over Claudicatio Intermittens kijk dan op de site van claudicationet

 

Onze fysiotherapeute Brenda Pronk is als gespecialiseerd fysiotherapeut in claudicatio intermittens aangesloten bij Claudicationet. 

Wilt u meer informatie over looptraining bij Medisch Centrum IBIS neem dan contact op via 0206627244 of via pronk@mcibis.nl 

 

Medisch Centrum IBIS | Van der Hooplaan 237, 1185 LN Amstelveen | 020 - 640 50 26 | info@mcibis.nl