Trauma revalidatie – TraumaNetwerk

Patiënten die na een ongeval – trauma moeten revalideren, kunnen dit in de eerste lijn (particuliere praktijk buiten ziekenhuis) doen. Voorwaarde hiervoor is dat de eerstelijns fysiotherapeuten handelen op basis van goed opgezette zorgplannen en naar concrete behandeldoelen toewerken.

Geprotocolleerde terugkoppeling aan de ziekenhuisfysiotherapeut en de traumachirurg zorgt ervoor dat tijdig kan worden bijgestuurd om die behandeldoelen daadwerkelijk te realiseren.

Bij traumarevalidatie kan het gaan om verstuikingen of eenvoudige botbreuken, maar bijvoorbeeld ook om open breuken, wervelbreuken of bekkenbreuken.

Maak direct een afspraak

Intensieve samenwerking

Fysiotherapeuten van Medisch Centrum IBIS zijn aangesloten bij het Netwerk Traumarevalidatie VUmc. Zij werken nauw samen met het multidisciplinaire team in VUmc (de traumachirurg en de ziekenhuisfysiotherapeut). Zo kan er tijdig bijgestuurd worden, zodat de behandeling optimaal verloopt.

TraumaNetwerk Amsterdam

In 2014 is het VUmc gestart met een nieuwe organisatie op de polikliniek traumachirurgie met als doel het totale zorgproces voor traumapatiënten te verbeteren. Het zorgmodel bestaat uit vier componenten:

  • Een multidisciplinair team op de polikliniek traumachirurgie van VUmc (bestaande uit traumachirurg en ziekenhuisfysiotherapeut).
  • Fysiotherapeuten in Amsterdam en omgeving die lid zijn van Netwerk Traumarevalidatie VUmc (20 praktijken).
  • Opstellen van individuele functionele doelstellingen door het multidisciplinaire team op de polikliniek traumachirurgie voor elke patiënt en het continue bijstellen van deze doelen gedurende het revalidatieproces.
  • E-health support om de communicatie tussen de fysiotherapeut van Netwerk Traumarevalidatie VUmc en het multidisciplinaire team in VUmc te optimaliseren. De communicatie verloopt via beveiligde mail (zorgmail). Er wordt daarnaast gebruikt gemaakt van 10 revalidatieprotocollen.


Inmiddels draaien er 8 multidisciplinaire traumaspreekuren per week en is een groot team van professionals betrokken. Alle traumachirurgen in VUmc en alle fysiotherapeuten van de afdeling traumachirurgie werken volgens het nieuwe zorgmodel. Momenteel zijn 40 fysiotherapeuten in en rond Amsterdam lid van Netwerk Traumarevalidatie VUmc.

Optimale faciliteiten

Bij de revalidatie maken we gebruik van de uitgebreide faciliteiten van HealthCity Amstelveen Zuid (voormalig AllSports), waaronder moderne trainingsapparatuur, vrije haltergewichten, vrije functionele oefenruimtes, onze Fysiomat en de AlterG (antizwaartekracht loopband om met minder belasting lopen, wandelen, belasten te kunnen trainen. Er kan een gewichtsafname van 80% plaats vinden en opgebouwd per 1%)  . 

Binnen de revalidatie kunnen de diverse disciplines ingezet worden

Onze Trauma revalidatie specialisten

Sander Schouwstra

Specialismen: Fysiotherapeut, Manueel Therapeut, Revalidatie Expert

Brenda Pronk

Specialismen: Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut IAS, Revalidatietherapeut

Caspar Hattink

Specialismen: Fysiotherapeut, Revalidatietherapeut

Thomas Jacobs

Specialismen: Fysiotherapeut, Revalidatietherapeut